(Харківський національний технічний університет сільського господарства ім.Петра Василенка)
Визначальною умовою зниження собівартості та підвищення конкурентоспроможності продукції тваринництва є годівля тварин повноцінними кормами, збалансованими за поживними речовинами, амінокислотами, вітамінами і мікроелементами, при мінімальних енергетичних витратах для їх приготування. Особливого значення при цьому набуває процес змішування концентрованих кормів з жиророзчинними вітамінами, які гарантують підвищення продуктивності тварин, їх репродуктивні функції і зниження захворюваності [1].
Для визначення вмісту жиророзчинних вітамінів, які потрапили в концентровані корми, використовували апарат Сокслета, принципова схема якого представлені на рисунку.
Принцип роботи апарата Сокслета полягає в тому, що екстрагент, який знаходиться в колбі, нагрівається до слабкого кипіння і його пари, поступаючи по широкій трубці екстрактору в холодильник, охолоджуються і в вигляді краплин попадають на пакетики з концентрованими кормами. Екстрагент розчиняє і витягає із концентрованих кормів сирий жир.
Рисунок – 1. Схема апарату Сокслета: 1 – колба; 2 – гільза; 3 – трубка для стікання екстракту; 4 – екстрактор; 5 – паровідвідна трубка; 6 – зворотний холодильник
Кількість жиру в досліджуваному концентрованому кормі визначали по різниці мас сухого корму, взятого для екстракції і обезжиреного залишку. Користуючись цим методом, можна одночасно виконувати велику кількість визначень в одному і тому ж апараті при однакових умовах. Це дозволяє усунути коливання в результатах між паралельними визначеннями і інтенсифікувати дослідницький процес.
Список використаних джерел 1. Курток, Б. М. Жиророзчинні вітаміни у ветеринарній медицині і тваринництві / Б. М. Курток, В. Г. Янович. - Львів: Тріада плюс, 2004. - 426 с. Ключові слова: