(Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенко)
У сучасних умовах споживання зерна i нормована його витрата при годівлі сільськогосподарських тварин та птиці має велику актуальність, тим більше що конкуренція на ринку кормів постійно вимагає пошуку нових шляхів підвищення якості приготування кормів i зниження виробничих витрат на їх приготування. Тому одним із факторів підвищення ефективності виробництва продукції тваринництва є зниження енергетичних витрат на приготування кормів. Важливу роль при цьому відіграє процес подрібнення зернових кормів, які входять в кормову суміш. Подрібнення є найбільш енергоємною операцією i займає близько 50% від загальних енергетичних витрат при приготуванні комбікормів.
Обладнання, яке виробляться в нашій країні i в країнах ближнього i дальнього зарубіжжя, для виконання цієї операції ще настільки недосконале, що на саме подолання сил молекулярного зчеплення матеріалу для його розділення на частинки витрачається в кращих конструкціях подрібнювачів незначна частина від всієї енергії, яка витрачається на роботу машини. Тому постає питання у розробці нової машині, або у вдосконаленні існуючої.
Основними машинами, які використовуються для подрібнення зернових кормів є молоткові дробарки. Їх широке використання обумовлене універсальністю, простотою будови, надійністю в експлуатації. Однак вони мають ряд суттєвих недоліків, а саме, в першу чергу, висок питомі витрати енергії на процес подрібнення, (18...20 кВт год./т), відносно високу металоємність (до 500 кг год/т) та інтенсивне зношування молотків i решіт дробарок. Крім того, готовий продукт має не вирівняний гранулометричний склад з збільшеним вмістом пиловидної фракції, яка досягає до 20%.
Дані недоліки пояснюються тим, що в молоткових дробарках реалізовані такі способи подрібнення як вільний удар i стирання. При цьому взаємодія зерна з молотками носить випадковий характер, i під прямий центральний удар потрапляє лише 5% від загальної їх кількості. Слід також відмітити, що в молоткових дробарках створюється рухомий кільцевий повітряно-зерновий шар, в якому більш крупні частинки розташовуються поблизу решета i тим самим перешкоджають виходу подрібненого продукту із зони взаємодії молотків.
Для підвищення ефективності процесу подрібнення дуже важливо «гальмувати» цей шар і якомога швидше видаляти продукти подрібнення із камери подрібнення. Конструктивно це можливо при застосування решіт з орієнтованим геометричним положення їх отворів.
Ключові слова: